Дебат за върховенството на закона у нас се проведе за пръв

...
Дебат за върховенството на закона у нас се проведе за пръв
Коментари Харесай

ЕП обсъжда върховенството на закона у нас: Мониторингът остава |

Дебат за върховенството на закона у нас се организира за пръв път, откогато България членува в Европейски Съюз, в пленарната зала на Европейския парламент.

Мониторингът за България остава, тъй като българите нямат доверие в правосъдната система, разгласи на финала на дебата зам.-председателят на Еврокомисията Вера Йоурова.

Дискусията стартира с близо час и 40 мин. забавяне - в 20:38 ч българско време (19:38 белгийско), и продължи до 21:50 ч. Заседанието бе придружено с доста механически проблеми, заради които немалка част от изявленията не можеха да се чуят отвън залата.



В полемиката участваха над 20 представители - представители на съвета, на комисията и на Екологичен потенциал. Говориха зам.-председателят на Европейска комисия Вера Йоурова, ръководителят на комисията по съществени права и цивилен свободи (LIBE) Хуан Фернандо Лопез Агилар, българските евродепутати Елена Йончева (ПЕС/БСП), Ангел Джамбазки (ВМРО/Европейски консерватори и реформисти) и Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) и депутати от всички парламентарни групи.

21:48

Михаел Рот, министър по европейските въпроси на Германия: " Аргументът на един от евродепутатите, че този спор ще опетни него персонално и неговата страна, не е правилен. Казвам това, като жител на страна, в която през вчерашния ден имаше нахлуване на човек от юдейската вяра - в една демократична и открита страна. Не считам, че това е леке върху Германия, в случай че сложим този мъчителен въпрос на полемика. Когато има проблеми, когато има дискриминация, това са въпроси, които би трябвало да се засягат намерено. Без това да се схваща като интервенция във вътрешните работи на дадена страна. "

21:45

Дидие Рендерс, еврокомисар по правораздаването : " Искам единствено да кажа, че да, ние имаме опцията да предприемем дейности. В самото начало на идната година ще имаме опция да организираме европейско следствие, което е добър инструмент да се разкрият закононарушения по европейски въпроси. П рез ноември ще се разискват 5 страни членки, сред които и България. И ще разгледаме обстановката и ще решим какво можем да сторим с всички налични средства и в България, и във всяка друга страна членка. Уверявам Ви, че ние ще използваме всички налични принадлежности и в България. "

21:40

Вера Йоурова, зам.-председател на Европейска комисия: " Точно когато приказваме за независимост на словото, имаше механически проблем, микрофоните не работиха. Има нещо алегорично в това. Ще продължим да работим за механизма за верификация и мониторинг. Искаме резистентен резултат в правосъдната система, битката с корупцията и престъпността. Ще запазим механизма, защото доста българи нямат доверие в правосъдната система . "

21:38

Очевиден факт - българският народ не желае Борисов. И е свободен да стачкува. Но българите могат да решат казуса на идващите избори, сподели Франсоа-Хавиер Белами от ЕНП:

" Има среди, които се пробват да употребяват въпроса за главните права, с цел да прокарват политически тези. В България има политически плурализъм - президентът и министър председателят са от разнообразни партии. Европейска комисия одеве акцентира неоспоримия прогрес, който България е направила. Колеги, демокрацията е прекомерно значима, с цел да взимаме страна и да манипулираме изборното право. А точно правото на избори е едно от главните наши права. "

21:36



Елена Йончева  (БСП/Социалисти и демократи) декларира, че " през днешния ден болката на България е болежка на целия Европейски съюз ".

21:33

Гуендолин Делбос-Корфийлд  от Зелените декларира, че гледайки събитията у нас, има възприятие за дежавю. „ Аз мисля, че отговорът на всичко това идва прекомерно късно и е прекомерно слаб “, обръща се тя към Вера Йоурова. „ Не можем да се борим с пожар с обичайните средства “, декларира Корфийлд. Според нея не би трябвало на България да не престават да се отпускат средства и най-малко мониторинговият механизъм би трябвало да остане като средство за битка с корупцията.

21:31

В България няма опция да се води предизборна акция на различен език, с изключение на на български. Ако вие, господин Вебер, желаете да се кандидатирате в България, ГЕРБ ви припознае, няма по какъв начин да водите акция в България. Ако говорите на британски или немски, ще ви глобят, би трябвало да мълчите. Г-н Джамбазки не помни да каже за касичката на Вътрешна македонска революционна организация - за златните паспорти. И тук има комисия, която ще се занимава с този въпрос, съобщи Илхан Кючюк, Обнови Европа/ДПС.

Джамбазки незабавно реагира и изиска Екологичен потенциал да накаже Кючюк поради персонална подигравка и погрешна информация.

21:29



Катарина Барли , зам.-председател на Екологичен потенциал, от Групата на социалистите и демократите: " Ние сме на страната на гражданското общество в България и поддържаме справедливите претенции за народна власт. Загрижени сме за това кой има българските медии, има политическа интервенция в медиите в България, това е необятно публикувано. (...) Ние от 10 години следим Унгария и не виждаме прогрес. Не допускайте тези неточности и в България. "

20:23

Следва доста остро изявление на евродепутата Клер Дейли от Европейската обединена левица – Северна зелена левица.

" Меркел харесва Борисов и всичко е наред ", акзва саркастични евродепутатката.

21:17



Тази резолюция е извънредно лява и политически, и идеологически. Когато се приказва за корупция, в България това постоянно се свързва с Движение за права и свободи. А Движение за права и свободи е част от либералите в Екологичен потенциал, сподели Ангел Джамбазки, ВМРО/Европейски консерватори и реформисти.

21:16

Заседанието е обновено след 10-минутна пауза по механически аргументи. Изказването на ръководителя на групата на ЕНП в ЕП  Манфред Вебер  не можеше да бъде чуто отвън залата.

21:04

Даниел Фройнд, Зелените/Европейски свободен алианс : " Бях предходната седмица на софийските митинги, имах опция да приказвам на място с доста хора, чух, че им е пуснало от корупцията в България. Европейското финансово подкрепяне се присвоява. Какво вършим ние като Европейски Съюз? Когато попитах какво чакат, споделиха единомислещо: спрете европейското финансиране. Това ще отнеме черния хайвер от лакоми олигарси. "

21:02

Аз съм за тази резолюция, тъй като това има значение. Трябва да създадем разлика сред една страна заложница и един свободен народ. Хората на България през днешния ден са тези, които са най-важните, съобщи румънската евродепутатка от групата на либералите Рамона Стругариу . Тя подчертава, че по време на митингите е видяла дами, влачени от полицията.

21:00

По-голямата част от изявленията не могат да се чуят заради прекъсване на звука. Обявява се, че механически проблем има освен с онлайн излчъването, а и в самата зала.

20:52

Манфред Вебер, ръководител на групата на ЕНП: 

„ Разбирам, че има младежи по улиците, които желаят бързо да станат нещата, само че те следват своя ход. Българите имат какво да правят, само че би трябвало да се гордеят от постигнатото. Има държавно управление на ЕНП, само че пък президентът е ляв - т.е. има баланс на управляващите. Има независимост на медиите и господин Борисов закриля това. Трябва да почитаме резултата от изборите. Борисов управлява проевропейско държавно управление, както и страната към еврозоната. България е на прав път, измененията би трябвало да стават не посредством митинги, а посредством избори. "  

20:50

Дидие Рендерс, еврокомисар по правораздаването: Обхватът на новия механизъм е доста по-широк от механизма за съдействие и инспекция.  (Поради механически проблем по-голямата част от изявлението на комисаря не се чува - б.р.).

20:45

Думата взема зам.председателят на Европейска комисия Вера Йоурова. " Европейска комисия напълно поддържа правото на мирни митинги. В момента Европейска комисия не може да се произнесе по препоръчаните от Борисов конституционни промени. Европейска комисия деликатно ще следи по какъв начин се развива България. " Йоурова приключва с думите " Европейска комисия ще продължи да следи динамичността на събитията в България ". Част от изявлението ѝ не се чува заради механически проблем с микрофона.

20:40 

Михаел Рот - министър по европейските въпроси на Германия, която в този момент ръководи Европейски Съюз: 

" Правовата страна не е единствено водещ принцип, с който са обвързани всички органи на Европейски Съюз. Тя важи за всички страни членки без изключение. Разполагаме с отчета на комисията. През октомври ще организираме обсъждане в Европейския съвет – за целия Европейски Съюз и също така ще предложим да бъдат прегледани 5 страни членки, като стартираме по азбучен ред: Белгия, Дания, Естония, България, Чехия. "

20:40

Дискусията за България, която може да приключи с гласоподаване на резолюция на последващо съвещание, стартира.

18:00

Пленарната сесия стартира с спор за въвеждане на европейски механизъм за народна власт, господство на закона и главните права за целия Европейски Съюз. Още първоначално обаче се загатват и проблеми, част от които се срещат и у нас. Германският евродепутат Тиемо Вьолкен (от Групата на социалистите и демократите) разяснява: „ Журналисти биват нападани. Съдебната система не е самостоятелна. Не можем да позволяваме обстановка, в която една специфична страна има зони без LGBT. “
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР